12. april 2014 bragte Viborg Stifts Folkeblad nedenstående artikel om Trine og Søren Dürr Grues lavenergihus i Hald Ege ved Viborg, som HD Bolig har opført.
Se også artiklen på Viborg Stifts Folkeblads hjemmeside her.
Artkel:
Lavenergihuse holder varmen inde og udgifterne nede
Begynder man at bygge sit nye hus i 2015, så skal huset være et lavenergihus. Og husejerne kan spare mange penge på varmeforbruget.
Af Mimi Munch-Jensen, mimu@berlingskemedia.dk, Lørdag den 12. april 2014, 13:23
Begrebet »lavenergihus« er noget, der nævnes mere og mere, når talen falder på energirigtigt byggeri. Fra 2015 skal alle nybyggede boliger leve op til 2015-kravene, hvilket betyder, at boligen skal spare 40 procent på energien til varme i forhold til boliger, som er bygget før 2015. I 2020 skal nybyggede boliger kunne spare yderligere 40 procent. Der er altså mange penge at spare på varmeforbruget, når huset først står færdigt.
En fremtidssikret bolig
Søren Dürr Grue og hans kone Trine er netop flyttet ind i deres nybyggede lavenergihus i Hald Ege med deres tre drenge Tobias, ni år, Magnus, syv år og August, fire år. Og de gik fra starten efter at bygge et lavenergihus på deres nykøbte grund. »Jeg ville egentlig allerede have forsøgt mig med at bygge et lavenergihus i 2007, men dengang var erfaringen i byggebranchen ikke til det. Jeg går meget op i energibesparelse og miljø, det driver mig meget i min dagligdag,« siger Søren Dürr Grue, der arbejder som leder i Energitjenesten Midtjylland i Aarhus.
Han regner med, at familien kan nøjes med at bruge 4000 kroner på varme om året, hvilket er inklusiv udgifterne til det jordvarmeanlæg, som varmer huset op i vintermånederne. Med sine tykke murer og vinduer holder huset nemlig rigtig godt på varmen, og masser af isolering er i det hele taget essensen af, hvad et lavenergihus er.
Hvem skal bygge huset
Men inden man når til den økonomiske gevinst, skal man finde de rigtige til at bygge lavenergihuset.
»Vi kiggede os rigtig godt for, inden vi valgte et byggefirma. Der er meget få firmaer, som er specialiserede i at bygge lavenergihuse, også selvom det ikke er særlig svært. Faktisk forsøgte flere at tale os væk fra det. Vi ville heller ikke have for lang en byggeproces, man har jo hørt skrækhistorier om byggerier, som er gået helt galt,« forklarer Søren Dürr Grue.
Men da entreprenøren først var fundet og papirerne i orden, brugte kommunen kun en enkelt dag på at udstede byggetilladelsen. Søren Dürr Grue anslår selv, at huset har været omkring fem procent dyrere at bygge end et almindeligt hus. Parret brugte omkring 2,5 millioner kroner på byggeriet, som tog syv måneder. Men så har de til gengæld også et hus, som opfylder et sted imellem 2015 og 2020-kravene, hvilket de håber vil gøre det nemmere for dem, når de en gang skal sælge huset.
»Sådan et hus er jo nok den største investering, man laver i sit liv, men vi har været 100 procent trygge hele vejen igennem processen. Nu ved jeg jo noget om det her område, men hvis man finder sig en ordentlig entreprenør, så kan alle mennesker kaste sig ud i at bygge et energihus. Det er det hele værd i længden,« siger Søren Dürr Grue.